Scoala prietenă 2023
Model de intervenție integrată pentru educația copiilor din medii dezavantajate.

Școala Prietenă. Model de intervenție integrată pentru educația copiilor din medii dezavantajate este un nou proiect al ASIS, cofinanțat de United Way România în perioada 1 ianuarie 2022 – 31 decembrie 2023. Proiectul desfășoară în Școala Gimnazială Ion Dumitriu și în comunitățile din sectoarele 6 și 2 și vizează copiii din ciclul primar, părinții acestora și cadrele didactice care lucrează cu ei.
Scopul proiectului: Prevenirea abandonului școlar prin facilitarea participării la educație a copiilor proveniți din medii defavorizate, neșcolarizați sau aflați la risc de abandon școlar.

Jurnal de bord 2023

Anul acesta navigăm din nou în apele teritoriale ale Școlii Gimnaziale Ion Dumitriu. Și avem alături de noi cadrele didactice, mateloți căliți de generațiile de elevi de ciclu primar care i s-au perindat pe punte.

ACTIVITĂȚI 2023
IANUARIE
Iată-ne la început de an, cu oameni mari vechi și copii noi, la Școala Gimnazială Ion Dumitriu din București. Copiii noi sunt din clasele a III-a și a IV-a și vom lucra cu ei până la începutul noului an școlar. Ne întâlnim la clasă și la ASIS, unde vin și ceilalți copii din programul susținut  de United Way România. În ianuarie ne-am întâlnit cu una dintre clase la școală și săptămânal la Centrul pentru Familie al ASIS.


Rezultate: 1 activitate la școală, la care au participat 22 copii; 2 activități de grup la Centrul pentru Familie al ASIS, la care au venit 9 copii; 1 întâlnire cu 20 părinți. În ianuarie am lucrat cu doi voluntari.
FEBRUARIE
Am început să cunoaștem copiii după nume și ei au început să se obișnuiască cu noi. Ne jucăm mult, cu sens (nu se prind întotdeauna ce urmărim, dar intră în joc și sunt dezamăgiți când soneria anunță finalul orei). Lucrăm și individual, la ASIS. Mai ales Alexandra, psihologul nostru, lucrează cu părinții și copiii cu dificultăți de adaptare școlară, de fiecare dată în echipă cu unul dintre asistenții sociali – Flori, Andreea și Diana. La clase echipa lucrează tot în perechi, pentru că de cele mai multe ori activitățile se desfășoară în grupuri mai mici.
Rezultate: 4 activități la școală, cu 46 copii (2 clase); 2 activități educative la Centrul ASIS, la care au venit 24 copii; 3 activități de mediu, cu 31 copii; o întâlnire cu 4 părinți și o monitorizare cu 3 cadre didactice.
MARTIE
Martie ne-a plimbat pe culoarele facultății de asistență socială, unde am întâlnit un grup de tineri curioși și dornici de voluntariat. Având forțe proaspete, joaca cu cei mici a fost mult mai distractivă, care joacă ne-a ajutat să învățăm mai ușor cum putem să clădim relații sănătoase care să contribuie la menținerea unui climat școlar propice învățării. Părinților și cadrelor didactice le-am dat teme (ca să le reamintim cum e să fii elev ). Multe teme – au discutat cu cei mici despre importanța sistemului de valori și despre cum acesta ne guvernează comportamentele, apoi fiecare săptămână am dedicat-o uneia dintre valorile din sistemul de valori al clasei de elevi, familiile având de realizat (bineînțeles, cu ajutorul cadrului didactic) un proiect cu scopul promovării valorii respective.
Și cum recompensa vine la final de muncă, ne-am încheiat luna cu o vizită la Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I”.

Rezultate: 5 activități la clasă, cu 45 copii și 2 activități educative de grup la ASIS, cu 17 copii; 3 activități și experimente științifice, cu 40 copii; 3 întâlniri cu 18 părinți; 5 voluntari care ne-au ajutat să facem toate acestea
APRILIE
În Aprilie 15 familii au primit pachete alimentare, iar conținutul lor a fost adaptat la nevoile acestora. Au continuat activitățile atât la sediul ASIS cât și la Școala Gimnazială Ion Dumitriu. Am învățat împreună despre Sistemul Solar, am confecționat decorațiuni din materiale reciclabile, am organizat în curtea sediului un mic club de lectură și ne-am distrat pe cinste.
La Școala Ion Dumitriu activitățile au fost, ca de obicei, foarte dinamice. Dacă în luna Martie am discutat despre valori, acum am încercat să le punem în practică.
Copiii așteaptă să vadă ce le mai pregătim. Rămâneți cu cohii pe noi, revenim cu noutăți!  
Rezultate: 1 activitate la școală, cu 11 copii (1 clasă) și o activitate educativă la ASIS, cu 16 copii, un Club de Lectură cu 17 copii; activități de protecție a mediului, la care au venit 11 copii și 5 voluntari.
MAI
Un crez al nostru este acela potrivit căruia pentru a putea oferi o educație de calitate, fiecare dintre noi trebuie să contribuie cu ceva. Cei mici vin cu energia și curiozitatea, iar adulții cu sprijinul, direcția și structura. Astfel că și în această lună ne-am întâlnit cu părinții copiilor pentru a analiza principalele probleme întâmpinate de către aceștia în educația copiilor, respectiv explorarea modalităților prin care ei pot contribui la întărirea parteneriatului școală – familie, fundația educației oricărui elev.
Rezultate: 5 activități cu 48 copii la școală și 4 activități educative la Centrul ASIS, cu 23 copii; Clubul de Lectură, la care au venit 13 copii; experimente științifice, cu 19 copii; 1 întâlnire cu 6 părinți; 6 voluntari care ne-au ajutat.
IUNIE
JURNAL UWR
A sosit vacanța de vară și o dată cu ea și finalul aventurii noastre cu primele două clase de la Școala Gimnazială Ion Dumitriu. Au fost 5 luni pline, în care am învățat și ne-am distrat – copiii de la noi și noi de la copii. Am pus la cale multe activități, unele mai dinamice, altele mai liniștite; am râs, am discutat serios, ne-am pus mințile la contribuție sau ne-am lăsat imaginația să zburde. Toate acestea le-am făcut împreună, echipa ASIS și copiii celor două clase cu care am pornit la drum. Și dacă luăm o pauză de la școală, la sediul ASIS activitățile continuă. Copiii sunt așteptați și pe perioada vacanței de vară. Noi le-am pregătit o serie de activități și jocuri distractive, dar și excursii urbane surpriză.
Activitățile de grup la Centrul ASIS se vor desfășura de două ori pe săptămână, una dintre zile fiind dedicată Clubului de Lectură. Și pentru că am pomenit de Clubul de Lectură, la final de iunie am organizat un tur ghidat la Biblioteca Națională. Copiii s-au plimbat printre rafturile cu cărți, au poposit în sala de lectură destinată copiilor și tinerilor și au răsfoit atlase, cărți de povești, benzi desenate și chiar culegeri de școală.
IULIE
Cu apetitul pentru citit trezit în urma excursiei la Bibliotca Națională, am început luna cu un nou Club de Lectură. De data aceasta copiii au devenit autori de povești, dar pentru a-și lansa cărțile, acestea trebuia să și existe. Prin urmare, copiii au ajuns să-și redacteze poveștile și apoi să le organizeze lansarea. Au construit basme, povești cu animale, povești cu personaje cu puteri speciale și relatări ale unor situații amuzante. Și-au creat coperțile, au atașat filă cu filă paginile, apoi au organizat evenimentul de lansare intitulat ,,Cărți mari scrise de oameni mici”, pe care îl așteptăm cu nerăbdare miercuri, 2 august. Întreaga echipă formată din micii scriitori, voluntare și echipa ASIS au muncit împreună pentru a organiza acest eveniment de neuitat.
Chiar dacă este vacanță, copiii sunt dornici să învețe lucruri noi, așa că ne-am gândit să o facem într-un mod distractiv. Așa că am schimbat cadrul și am organizat două excursii urbane: la Muzeul Copiilor și la Reptiland, două experiențe memorabile. Au descoperit secretele mării bine păstrate în cufere, și apoi s-au împrietenit cu diferite animale subacvatice și reptile.

Am avut activități nu doar cu cei mici, ci și cu adulții. Părinții dornici să învețe cum să-și înțeleagă mai bine copiii și să-i ajute să se dezvolte au participat la sesiuni individuale de consiliere psihologică.

Rezultate: 2 activități educative la care au participat 14 copii, 3 Cluburi de Lectură la care au participat 15 copii, 3 activități de educație pentru protecția mediului la care au participat 15 copii, 5 ședințe de consiliere psihologică la care au participat 2 părinți, 3 activități de suport cu 3 voluntari pe literație și o excursie urbană.
AUGUST
Luna aceasta ne-am adăpostit de razele dogoritoare ale soarelui la centrul ASIS. Evenimentul de lansare ,,Cărți mari scrise de oameni mici” a fost un real succes pentru debutul în universul literar al micilor autori de cărți de dramă, acțiune, fantezie și mister. Dar nu ne-am oprit aici, am continuat să răsfoim și să citim cărțile de lecturi suplimentare. Și cum școala se apropie cu pași repezi, caietele de vacanță ne-au invitat la joc și la recapitulare distractivă. Ne-am amintit de cele învățate la limba română și la matematică, dar am învățat și puțină fizică într-un mod relaxant și distractiv.
Pentru a schimba cadrul, am pornit într-o excursie urbană la Muzeul Național al Literaturii Române, unde s-a desfășurat un atelier de mediu în care copiii au învățat mai multe despre protecția mediului și au plantat semințe de flori pe care acum le îngrijesc acasă. Tic-tac, să ne bucurăm de ultimele săptămâni de vacanță!

Rezultate:
3 activități educative la care au participat 14 copii
4 cluburi de lectură la care au participat 11 copii
2 activități de educație pentru protecția mediului la care au participat 13 copii
2 activități de știință la care au participat 13 copii
5 sesiuni individuale educate pentru 2 copii
1 ședință de consiliere psihologică la care a participat 1 părinte
SEPTEMBRIE
Jurnal Septembrie 2023
La Centrul ASIS am continuat să organizăm activități educative și de recreere pentru copii. Luna Septembrie a fost dedicată activităților pentru protecția mediului. De aceea ne-am gândit să ne întoarcem în timp și să descoperim misterele ascunse ale Terrei. Împreună cu cei mici am pornit într-o călătorie cu „Autobuzul Magic” care ne-a trimis direct în preistorie. Am descoperit informații fascinante despre fosile și roci, dar și despre viețuitoarele existente dinaintea omenirii. Apoi am avansat un pic, ne-am odihnit, și am ajuns în final la timpul prezent. Copiii au învățat despre formele de relief, hidrografia României și modul în care analizăm o hartă.
Iar pentru că în timpul verii am hotârăt să exersăm și cititul, și în luna Septembrie am presărat câte un Club de Lectură. De data aceasta nu am mai călătorit cu „Autobuzul Magic”, ci am mers pe urmele pinguinului Apolodor.
Luna Septembrie nu s-a rezumat doar la activitățile organizate la Centrul ASIS. Am început în forță cu trei clase de pregătitoare din cadrul școlii gimnaziale „Ion Dumitriu”, ne-am cunoscut cu cei mici și am pus la cale activități distractive pentru ei. Activitățile desfășurate la școală ne-au ajutat să evaluăm dinamica grupului, calitatea relaților elev-elev respectiv cadru didactic-elev. Am identificat principalele roluri pe care fiecare elev le îndeplinește în grupul de copii, cum întărește sau descurajează cadrul didactic comportamentele dezirabile, respectiv comportamentele nepotrivite și am identificat care sunt acei copii care au nevoie de sprijin suplimentar în procesul de acomodare la contextul școlar.
De asemenea, odată cu începerea școlii am întâlnit și părinți ai copiilor incluși în proiect, iar prin sesiunile de consiliere psihologică individuală și de grup, am încercat să le oferim câteva modalități prin care pot face mai ușoară tranziția de la grădiniță către școală. Ne-am propus să ne concentrăm în continuare atenția pe dezvoltarea acelor competențe parentale (asigurarea unui echilibru între instrucțiuni și momentele de libertate, menținerea momentelor de conectare și a timpului de calitate petrecut cu copilul odată cu începerea școlii, diferența între agresivitate și fermitate în gestionarea comportamentelor dificile, validarea emoțională etc.) prin care să se mențină un echilibru în relația părinte - copil, respectiv care să asigure o dezvoltare sănătoasă a copilului.
Rezultate:
1 activitate educativă la Centrul ASIS la care au participat 8 copii;
3 activități pentru dezvoltarea abilităților socio-emoționale la clasă la care au participat 73 de copii;
1 club de lectură la care au participat 7 copii;
2 activități pentru protecția mediului la care au participat 8 copii;
1 activitate de știință la care au participat 7 copii;
3 activități pentru dezvoltarea abilităților parentale la care au participat 19 părinți;
10 ședinte de consiliere psihologică individuală la care au participat 7 părinți și 3 copii;
3 întâlniri individuale cu 3 cadre didactice.
OCTOMBRIE
Jurnal UWR OCTOMBRIE
Chiar dacă sezonul vacanțelor și al plimbărilor s-a terminat, pinguinul Apolodor ne-a condus într-o călătorie imaginară pe tărâmurile Laponiei. Apoi, ne-am întors pe meleagurile noastre și am cutreierat prin țară, adică pe harta țării. Am vizitat majoritatea zonelor României și am aflat informații despre regiuni, principalele monumente și atracții turistice.
Am continuat activitățile pentru dezvoltarea abilităților socio-emoționale la școală, cu noile clase preluate în septembrie. Ne-am axat pe cunoașterea reciprocă și pe relațiile din cadrul colectivului, în special pe cooperare și negociere. De asemenea, am lucrat și pe abilitățile de comunicare și relaționare și creșterea toleranței la frustrare, prin joc oferindu-le copiilor ocazia să lege noi prietenii.
După fiecare întâlnire cu elevii, a avut loc câte o întâlnire individuală între cadrele didactice și psiholog. Discuțiile au avut ca scop transmiterea observațiilor și a sugestiilor referitoare la interacțiunile și comportamentele din cadrul clasei. Sugestiile s-au centrat pe trasarea limitelor cu blândețe renunțând la metoda autoritară, transparența regulilor și crearea unei rutine zilnice, opțiuni de time-out.
Nu i-am uitat nici pe părinți, cu care am continuat întâlnirile lunare pentru a discuta despre principiile care stau la baza unei educații echilibrate, înțelegerea legăturii între comportamentele problematice ale copiilor și obiectivele de schimbare pe termen scurt. Sunt lucruri pe care părintele își dorește să le facă copilul la un moment dat, dar nu întotdeauna acestea au legătură cu obiectivele pe termen lung. Șase părinți ne-au solicitat un program de consiliere individuală, la centru.
La sesiunile de știință am purces la experimente. Cu dibăcie, cei mici și-au creat propriile forme din pastă slime și au învățat și puțină chimie.
La final de lună am sărbătorit Halloween-ul cu legende, măști și decorațiuni create chiar de copii. Prin legende, am pătruns în lumea fantastică a simbolurilor sărbătorii – vrăjitoare, pisici negre, păianjeni etc. - și am aflat ce se credea și se crede încă despre ele.

Rezultate:
6 activități pentru dezvoltarea abilităților socio-emoționale la clasă la care au participat 65 de copii;
2 cluburi de lectură la care au participat 10 copii;
1 activitate de știință la care au participat 13 copii;
1 activitate pentru protecția mediului la care au participat 11 copii;
3 activități pentru dezvoltarea abilităților parentale la care au participat 20 părinți;
6 întâlniri individuale cu 3 cadre didactice.
12 ședinte de consiliere psihologică individuală la care au participat 6 părinți și 6 copii.3 întâlniri individuale cu 3 cadre didactice.
NOIEMBRIE
JURNAL NOIEMBRIE 2023
Ne apropiem cu pași rapizi de finalul unui an în care am învățat lucruri noi, am legat prietenii frumoase și ne-am simțit bine împreună. Dar până atunci continuăm să experimentăm. În noiembrie am învățat despre schimbările climatice și despre anotimpuri, am înțeles de ce frunzele se usucă și își modifică culoarea și ce fenomene meteorologice apar.
Ne-am continuat și activitățile desfășurate la Școala Gimnazială „Ion Dumitriu”, cu elevii din clasa pregătitoare. Am început să lucrăm la gestionarea emoțiilor dificile, iar prima cu care am lucrat a fost furia. Am învățat să identificăm semnalele pe care corpul le dă în momentul în care se instalează emoția și să facem legătura între stimulii care o declanșează și comportamentele nepotrivite care pot răni și afecta relațiile. Am învățat o serie de strategii de gestionare a intensității emoționale precum și a comportamentelor problematice, și totul s-a desfășuart prin joc.
Fiecare activitate desfășurată în clasă a fost urmată de o sesiune individuală cu fiecare cadru didactic, analizând comportamentele și reacțiile copiilor. Psihologul nostru a oferit recomandări de abordare a unor comportamente individuale, respectiv recomandări de acțiuni concrete pe care cadrul didactic le poate realiza la nivel de grup, cu scopul consolidării rezultatelor obținute în urma activităților de dezvoltare a abilităților socio-emoționale.
Ședințele pentru părinți au fost centrate pe discuții ce au vizat temperamentele copiilor. Părinții au primit informații cu privire la impactul temperamentului asupra dezvoltării copilului, au fost învățați cum să identifice principalele dimensiuni ale acestuia, cum să își evalueze propriul temperament, respectiv pe cel al copilului și cum pot utiliza asemănările și diferențele temperamentale în procesul de educație.
Luna aceasta am organizat și trei excursii urbane. Două grupe de copii au colindat culoarele Bibliotecii Naționale și au descoperit tainele cititului. Ghidul ne-a oferit informații despre structura bibliotecii și modul de funcționare. Copiii au aflat despre modul de aranjare și căutare al cărților într-o bibliotecă, au participat la o sesiune individuală de citit într-o sală special destinată lecturii și au înțeles care este conduita pe care trebuie să o ai în bibliotecă. Această vizită a adus o experiență unică pentru elevii noștri, care, de acum, sunt pregătiți să descopere lumea fascinantă a cititului.
Cea de-a treia grupă de copii a avut ocazia de a cunoaște lumea printr-un limbaj al științei. La Orășelul Cunoașterii copiii au folosit matematica, fizica, chimia și optica aplicate prin exerciții practice distractive. Au ănvățat cum funcționează un angrenaj, au făcut exerciții de sport prin care și-au măsurat viteza și au experimentat iluzia optică. La final și-au realizat chiar propria jucărie care ilustra o iluzie optică. Pentru copii a fost o experiență fantastică, care i-a ajutat să se apropie de lumea științei.
Spre finalul lunii, împreună cu prietenii noștri de la United Way România și cu un grup de voluntari, am organizat o activitate de lectură la Centrul ASIS. Copiii, asistați de voluntari, au citit povestea peștelui curcubeu și a liliacului Stelaluna. Cu ajutorul celor două personaje copiii au învățat despre câteva valori importante precum prietenia, toleranța și generozitatea.
Rezultate:
- 6 activități pentru dezvoltarea abilităților socio-emoționale desfășurate la clasă unde au participat 74 copii;
- 2 activități educative în cadrul Centrului ASIS la care au participat 15 copii;
- 6 activități tip Club de Lectură (printre care 2 excursii la Biblioteca Națională) la care au participat 82 copii;
- o activitate de știință la care au participat 15 copii;
- 2 activități de protecție a mediului la care au participat 15 copii;
- o activitate cu voluntari la care au participat 11 voluntari și 17 copii;
- 8 sesiuni individuale la care au participat 5 cadre didactice;
- 3 sesiuni de dezvoltare a abilităților parentale la care au participat 15 părinți;
- 4 consilieri psihologice individuale la care au participat 2 părinți.
DECEMBRIE
JURNAL DECEMBRIE 2023
Cu gândul la vacanța de iarnă și la cadourile de la Moș Crăciun, cei mici au recapitulat materia aferentă anului școlar în curs, au făcut conexiuni cu teme importante din anii trecuți, au repetat informațiile neasimilate la clasă și și astfel și le-au putut fixa mai ușor decât în cadrul orelor de la școală. Apoi, au primit indicații și explicații pentru rezolvarea temelor pentru acasă, iar ulterior au fost verificați. În funcție de vârstă și nivelul de cunoștințe, cei mici au lucrat la limba și literatura română și matematică.
Și ca să ducem tradiția mai departe, s-au pregătit și pentru colindat. Pe lângă clasicele colinde, au învățat și câteva cântecele de iarnă moderne, iar apoi ,,Renii lui Moș Crăciun” și ,,Zurgălăi” au răsunat pe holurile birourilor finanțatorilor noștri de la United Way România. Ca de obicei, copiii au fost răsplătiți cu dulciuri și cadouri lăsate de spiridușii moșului sub brazii frumos împodobiți și nu doar atât. Pentru a-și recăpăta energia, au servit masa oferită de partenerii United Way România, iar înainte de a se întoarce încărcați cu daruri au vizitat expoziția Reptiland. Acolo au descoperit biodiversitatea reptilelor al căror habitat natural era reprodus în terarii și vivarii.
Pe lângă cadourile copiilor, United Way România a oferit și pachete alimentare pentru familiile centrului ASIS.
Chiar dacă nu prea am avut zăpadă, am avut parte de frig. Prilej pentru copii să descopere ce reacții pot avea plantele la schimbările mediului și să își reamintească faptul că mediul înconjurător trebuie protejat indiferent de anotimp. Și-au reamintit nevoile pe care le au plantele, apoi s-au gândit ce se întâmplă cu ele la temperaturi foarte scăzute sau ridicate, când au prea puțină ori prea multă apă. Au concluzionat că plantele care nu reușesc să se adapteze schimbărilor de mediu mor și la fel ca oamenii au nevoi diferite.
Am continuat seria excursiilor urbane la cinema, unde copiii au vizionat un film animat 3D cu păsări migratoare. Pornind de la acesta, au aflat informații interesante despre păsările călătoare: când pleacă și se întorc, motivul pentru care călătoresc, faptul că în general păsările migrează ziua, iar noaptea se odihnesc ș.a.
La școală, am încheiat activitățile desfășurate la clasă pentru dezvoltarea abilităților socio-emoționale prin realizarea unei „truse de prim ajutor” în situații de intensitate emoțională. Trusa conține ancore și sugestii de aplicare a tehnicilor de calmare învățate în cadrul activităților.
În ultima sesiune de dezvoltare de abilități parentale am discutat despre consecințe și pedepse, care este diferența între cele două, cum și în ce momente se aplică consecințele, ce criterii trebuie să îndeplinească acestea, astfel încât să aibă ca efect modificarea comportamentelor nedorite în paralel cu încurajarea celor pozitive, intărirea sistemului de reguli și corelarea acestuia cu setul de consecințe.


Rezultate:
- 3 activități pentru dezvoltarea abilităților socio-emoționale desfășurate la clasă, unde au participat
66 copii;
- 3 activități educative în cadrul Centrului ASIS la care au participat 27 copii;
- 1 activitate de știință desfășurată la clasă, unde au participat 22 copii;
- 3 activități de protecție a mediului (1 excursie urbană, 2 activități la clasă) la care au participat 56 copii;
- sesiuni individuale la care au participat 3 cadre didactice;
- sesiuni de dezvoltare a abilităților parentale la care au participat 4 părinți;
- consilieri psihologice individuale la care au participat 3 părinți.

Mai multe informații despre proiect la telefon 021 323 38 55, e-mail: asis.sediu@gmail.com.

Meniu